Pendaftaran Calon Persendirian SPMU 2020 Online

Pendaftaran Calon Persendirian SPMU 2020 Online|BILAKAH tarikh pendaftaran calon persendirian SPM Ulangan bagi tahun 2020? Perhatian buat pelajar yang ingin membuat pendaftaran calon persendirian SPM Ulangan (SPMU) tahun 2020. Menerusi Lembaga Peperiksaan (LP) Malaysia, pendaftaran calon persendirian SPMU 2020 dijangka boleh dibuat secara online pada bulan April 2020. Pada tahun lepas, tarikh pendaftaran SPMU adalah pada 15 hingga 30 April 2019.

Pendaftaran Calon Persendirian SPMU 2020 Online

Sedia maklum, peperiksaan SPM Ulangan sesi Jun melibatkan maksimum 3 kertas subjek iaitu Bahasa Melayu, Sejarah dan Matematik yang bakal diadakan pada bulan Jun 2020. Manakala, pada sesi November 2020 akan diadakan sama seperti tarikh peperiksaan SPM tahun 2019.

Pendaftaran Calon Persendirian SPMU 2020 Online

Berikut dikongsikan maklumat berkaitan tarikh dan aplikasi pendaftaran calon persendirian SPM Ulangan tahun 2020:


Tarikh Penting Pendaftaran Calon Persendirian SPMU 2020

◾Tarikh Dibuka: *Akan dikemaskini
◾Tarikh Ditutup: *Akan dikemaskini

Cara Pendaftaran Calon Persendirian SPMU 2020 Online

A. Muat Turun Borang Pendaftaran Calon Persendirian SPMU 2020

◾Borang pendaftaran calon persendirian SPMU boleh diperolehi di Sektor Penilaian dan Peperiksaan, Pejabat Pendidikan Negeri yang berdekatan.

◾Muat turun borang pendaftaran calon persendirian SPMU menerusi Portal Rasmi LPM seperti dibawah:
KLIK 👉 *Akan dikemaskini

B. Bayaran Pendaftaran SPMU

Jumlah pembayaran pendaftaran SPMU adalah seperti berikut:

👉 *Akan dikemaskini

C. Dokumen Penting Yang Diperlukan

1. Salinan Sijil SPM
2. Salinan Kad Pengenalan/ Pasport
3. Kad OKU/ Surat Akuan Doktor
4. 1 Sampul Surat Pos Ekspres dan 4 Keping Sampul Surat Bersetem

D. Pendaftaran SPMU Secara Online

1. Proses terakhir pemohon WAJIB mengisi borang permohonan secara online walaupun telah membuat permohonan secara manual di PPD atau JPN.

2. Pemohon perlu layari Aplikasi Pendaftaran SPMU secara atas talian (online) menerusi pautan seperti berikut:
KLIK 👉 https://spmu.moe.gov.my/daftar/

Info Penting

1. Tarikh akhir pendaftaran calon persendirian adalah bulan Mac. Sebarang permohonan lewat tidak akan dipertimbangkan.

2. Tiada had umur untuk menduduki peperiksaan SPM. Umur 16 tahun ke atas adalah layak untuk menduduki peperiksaan SPM.

Artikel Berkaitan:

👉 Jadual Peperiksaan SPM Ulangan 2020

Selamat membuat Pendaftaran Calon Persendirian SPMU tahun 2020 secara online!

14 comments:

  1. Hi nak tanya, bolehkah kita nak repeat exam math sahaja?

    ReplyDelete
  2. Hi nak tanya, bolehkah kita repeat exam math only?

    ReplyDelete
  3. Hai bile boleh buat pendaftaran ya? Terima kasih

    ReplyDelete
  4. Last year ,nama sy ada tesenarai utk ambil spm 2019 ,tapi tida dpt ambil exam sbb masalah family , satu paper pun tida ambil , so this year 2020 , bole repeat exam ka tu?

    ReplyDelete
  5. untuk 2020 pendaftaran terbuka bila?

    ReplyDelete
  6. Kalau nk repeat bm sejarah bi bole ke ?

    ReplyDelete
  7. saya nak repeat Bm dan Bi boleh ke? tahun alhir ambik spm 2010

    ReplyDelete
  8. boleh bagi link untuk repeat subjek bi?

    ReplyDelete
  9. Saya nah repeat bahasa melayu matematik dan bahasa inggiris

    ReplyDelete
  10. saya ada isi online , lpstu ada nk kena hntr senarai semak dll tu kt ppd .sy nk tnye sy semdiri ker yg nk kena hantar ke ppd utk pengesahan atau bleh wakil jer?

    ReplyDelete
  11. Kalau saya Lupa nombor permohonan saya macam mana

    ReplyDelete
  12. Bagaimanakah Cara untuk mengulang exam pada bulan November 2020 biologi n kimia

    ReplyDelete
    Replies
    1. AnonymousJuly 16, 2020

      Mesti awak pon tk boleh daftar utk paper lain kan mase bln 3 tu?

      Delete

Powered by Blogger.